Het beleggen in snelle stijgers op de beurs, het zogeheten momentum-beleggen, maakt de kans op zeepbellen groter.
Dit betogen onderzoekers Dimitri Vayanos en Paul Woolley van London School of Economics in een studie.
Momentum, ook mooi-weer-beleggen genoemd, is een populaire strategie, waarbij de snelle stijgers op de beurs in de afgelopen drie tot twaalf maanden worden aangekocht in de verwachting dat ze beter blijven presteren dan de markt. Deze populaire strategie wordt onder andere gebruikt door trackerfondsen (smart bèta) en beleggingsfondsen (factorbeleggen).
Momentum-beleggers slaan toe als koersen stijgen en verkopen zodra een koersdaling inzet. Die fixatie op snel winstbejag creëert een “heksendrank die kan leiden tot scheve koersvorming bij beleggingen (…) overwaardering, zeepbellen en beurscrashes”, schrijven Vayanos en Woolley.
Risicovolle aandelen
Het effect van scheve koersvorming kan worden versterkt als beleggers met verschillende stijlen dezelfde aandelen najagen, stellen de onderzoekers. Zo kiezen de tegenhangers van momentum-beleggers, waardebeleggers, vaak voor dezelfde aandelen maar in een later stadium. Waardebeleggers kiezen voor aandelen met een sterke onderwaardering op de beurs.
Momentum-beleggers kunnen alleen bestaan bij gratie van blunderende waardebeleggers, die aandelen kopen waaruit de waarde al lang is verdwenen, betogen de onderzoekers. "Momentum-beleggers pakken de winst zodra koersen stijgen, en vertrouwen erop dat waardebeleggers in een latere fase dezelfde aandelen kopen. Als ze dat niet doen, hebben momentum-beleggers eigenlijk geen bestaansrecht."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl